Abundența energiei

Tocmai mi-a trecut prin cap o erezie: oare este posibil să avem la dispoziție prea multă energie (din combustibili fosili, nucleară, etc.)?

Oare este posibil ca o lume viitoare cu mai puțină energie să fie mai plăcută și pentru noi și pentru restul vieții de pe planetă?

Avem nevoie de atâția megawați oră pentru a subjuga totul în jur? Sau ne-ar fi suficient mult mai puțin ca să ne jucăm un pic pe Internet?

4 comentarii la “Abundența energiei

  1. Aia din triburi aveau parte de mult mai putina energie de genul asta (cuantificabila) si erau mai fericiti. Cu cat produci mai putina energie cu atat ai mai mult timp sa-ti dezvolti relatii interpersonale sau sa te cunosti pe tine mai bine. Si mai e important ca energia sa fie distribuita tuturor membrilor comunitatii in parti cat mai apropiate ca dimensiune. SI din punctul asta de vedere noi nu avem energie asa de multa pentru ca nu noi consumam energia aia, ci parlamentul, armata, corporatiile, constructiile, bancile, politicienii, cantaretii de muzica pop si in general oamenii care au prea multe chestii.

  2. Eu ma gandeam la faptul ca energia este prea ieftina. E cam acelasi lucru… dar nu chiar. Carbuni existau si acum 1000 de ani. Chiar mai abudent. Dar era mult mai scump sa-i extragi. Daca stam sa vedem de ce este energia ieftina (si abundenta) vom vedea un singur vinovat: statul.
    Statul sponsorizeaza constructia de sosele care fac mai facil transportul benzinei, constructia de retele electrice, stimuleaza parcurile eoliene etc. Cineva spunea, referitor la centralele atomoelectrice, ca nici un investitor privat nu ar fi intr-atat de nebun sa construiasca o astfel de sursa de energie.

    Desigur ca statul nu face asta chiar fara motiv. Presupunand (best case scenario) ca interesul statului este cetateanul astfel de eforturi se fac pentru… supravietuire. Daca nu ar fi facute, o alta natiune, mai razboinica si mai „industrioasa” va ocupa statul pasnic. Asa ajungem la „daca vrei pace, pregateste-te de razboi” si la faptul ca omul, intre libertate si viata, alege viata.

  3. jumahess, da o distribuție mai echitabilă a energiei ar fi plăcută. Dar când spuneam „noi”, cred că mă refeream la civilizația noastră.

    Logosfera.ro, nu știu dacă aș da vina pe stat, cu toate că dau vina pe el pentru multe chestii. Poate că așa a fost să fie (pentru o vreme). Și poate că pe viitor n-o să mai fie așa.

  4. Probabil ca n-o sa mai fie asa pentru ca nu prea mai sunt bani care fie furati pentru sponsorizarea „proiectelor statului”. Spre exemplu, daca drumul Bucuresti-Constanta nu va fi practicabil nu vor mai fi mii de oameni care pleaca in weekend la mare, nici cisterne care duc benzina de la rafinarie la consumatori, rafinariile vor fi nevoite sa produca mai putin, costurile fixe se repartieaza la un volum mai mic deci va creste costul benzinei etc etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>